Staets rederij

Artikel in Noordhollands Dagblad

Staets boten varen op zonnekracht in Amsterdam

Duurzaam varen op de Amsterdamse grachten

Kleine bedrijven hebben meer ruimte voor innovatie, vindt Casper Wulfers, eigenaar van Rederij Staets en BOOT10.nl. Hij en zijn tweelingbroer Arthur bouwden ’from scratch’ twee volledig elektrische rondvaarboten die de helft van de benodigde stroom zelf opwekken met zonnepanelen. Hiermee wisten ze - ondanks een vergunningstop - twee felbegeerde vergunningen voor de Amsterdamse grachten bemachtigen.

Een futuristische boot

,,Logisch. Als nieuwkomer begin je van voren af aan, in plaats van dat je je hele vloot moet aanpassen’’, legt Wulfers uit. De schepen hebben iets futuristisch, met hun spitse neus, bijzondere plint en glazen dak. Alles aan de Staets I en II is energiebesparend. ,,Het ontwerp, maar ook de aankleding. Led-verlichting, een zuinige ijskast. Elk schip verbruikt slechts zo’n 2800 watt om zichzelf voort te bewegen, iets meer dan een koffiezetapparaat verbruikt. De helft daarvan wekken ze zelf op via zonnepanelen.”

Impressie Staets boten

Zonnepanelen tussen twee lagen glas

Wulfers wijst naar het dak. Tussen het glas zijn ijzerdraadjes te zien. ,,Dat zijn zonnepanelen. We wilden er per se doorheen kunnen kijken. Bleek er gewoon een bedrijf te zijn dat zonnecellen tussen twee lagen glas legt. Schijnbaar had niemand er nog aan gedacht om het op een schip toe te passen. We hebben gekozen voor cellen met een iets lager rendement, die ook werken bij minder zon. Handig in Nederland.”

De Zaan is ook mooi om op te varen

Rederij BOOT10.nl bestaat nu tien jaar, waarvan zes in Zaandam. ,,Eerst zaten we in Amsterdam, maar hier konden we een grote ligplek krijgen. En dat meteen voor tien jaar. Wij werken ook bijna alleen met lokale leveranciers.” Toch varen ze relatief weinig op de Zaan. ,,Dat zouden we wel graag willen. De Zaan is hartstikke mooi om op te varen. Mensen moeten er nog aan wennen dat je ook met een partyboot het water op kan.”

Van oude veerboot tot partyboot

De rederij begon hij met zijn tweelingbroer Arthur als hobby. Ze kochten een oude veerpont en bouwden die om tot partyboot. Met het geld dat de verhuur opbracht, kochten ze een tweede. Inmiddels hebben ze dertien boten, waarvan zes partyschepen voor bedrijfsuitjes, verjaardagen, studentfeesten.

Wij zitten niet op kantoor maar bij onze schepen

,,Ons hoofdkantoor is een beetje ongebruikelijk”, zegt Wulfers verontschuldigend over de bouwkeet. ,,We willen niet op kantoor zitten, maar bij de schepen.” Vorig jaar zomer kwamen ze op het idee om hun assortiment uit te breiden met twee rondvaartboten. ,,De markt verandert: in 2025 moeten alle commerciële boten in Amsterdam elektrisch zijn. Dan heb je geen uitstoot meer op het water, maar wel nog waar de elektriciteit wordt opgewekt. Wij draaiden het om: hoe kunnen we ervoor zorgen dat het schip zuiniger wordt? Een wedstrijd zeiljachten ontwerper uit Amsterdam tekende de romp, die vervolgens in Arnhem is gebouwd. Van daaruit zijn we het schip gaan afbouwen in Zaandam.”

"Wij weten precies wat groepen belangrijk vinden."

,,Alles hebben we over de jaren zelf geleerd, uit liefde voor boten. We tekenen niets uit. Als je zelf bouwt, kan alles. Onze ramen zakken bijvoorbeeld in de wanden, net als bij een auto.” Onderhoud doen hij en zijn broer nog steeds zelf. Daarnaast hebben ze vijf man in vaste dienst, voor verkoop en bevoorrading. Actief klanten benaderen doen ze niet. ,,Het draait allemaal om internet en mond-tot-mond reclame.” ,,De schepen varen vaak zo’n vier a vijf uur. Personeel en catering, wij verzorgen alles. Het trucje om individuele toeristen binnen te halen, kennen we niet. Maar we weten precies wat groepen belangrijk vinden. Bedrijven willen bijvoorbeeld een Engelstalige gids en goede catering. Studenten: bier.”

Wij zeggen waar het op Staet.

Direct contact

Voor een rondvaart in stijl en luxe door Amsterdam en omgeving. Exclusief voor groepen van 20 tot 80 pers. Bel: +31 20-2440838

Offerte

Stel uw vraag